Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Αν είστε ασυνόδευτος ανήλικος, δηλαδή είστε κάτω των 18 ετών και δεν συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικο που είναι υπεύθυνος για τη φροντίδα σας σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι αρχές πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ο Εισαγγελέας θα σας ορίσει έναν εκπρόσωπο που θα έχει την ευθύνη σας και θα προασπίζει τα συμφέροντά σας. Αν είστε κάτω των 15 ετών την αίτηση διεθνούς προστασίας πρέπει να την υποβάλει ο εκπρόσωπος που σας έχει οριστεί. Αν είστε άνω των 15 ετών μπορείτε ο ίδιος να υποβάλετε την αίτησή σας. Οι αρχές θα φροντίσουν για την προστασία σας και τη φιλοξενία σας σε κατάλληλο περιβάλλον για ανηλίκους.

Η Υπηρεσία Ασύλου θα σας ορίσει ημερομηνία συνέντευξης και θα λάβετε το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία. Το δελτίο αυτό πρέπει να το έχετε πάντα μαζί σας.

Θα ενημερωθείτε από τον εκπρόσωπό σας για τη συνέντευξη. Ο εκπρόσωπός σας θα προσκληθεί και μπορεί να είναι μαζί σας στη συνέντευξη. Οι Αρχές μπορούν να σας κάνουν ιατρικές εξετάσεις για να προσδιορίσουν την ηλικία σας. Για τη διαδικασία αυτή πρέπει να ενημερωθείτε εσείς και ο εκπρόσωπός σας και πρέπει να συμφωνήσετε εσείς ή ο εκπρόσωπός σας.

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας βρίσκεται νόμιμα σε κάποιο κράτος της Ευρώπης, το οποίο εφαρμόζει τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙΙ», το κράτος αυτό είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτησή σας.